NYHET

Håll skolköken öppna på lovet!

Det har varit en tuff vinter för många i vår kommun, precis som i hela Sverige. Det ekonomiska läget är akut och barnfamiljer, pensionärer och ensamhushåll pressas nu på ett sätt som vi inte har sett på länge.

Barn får äta sig mätta i skolan för att maten inte räcker till hemma, köerna till hjälporganisationer har blivit längre, ärendena till Kronofogden ökar snabbt, och allt fler människor vänder nu på varenda krona för att få ekonomin att gå ihop.

Krispaket har presenterats i land efter land, men i Sverige har den nya regeringen och Sverigedemokraterna inte gjort motsvarande. Det är oroande. Det behövs en plan för att rädda jobben under lågkonjunkturen, säkra välfärden så att inte skolan och äldreomsorgen får ta smällen, och det behövs stödåtgärder för de hushåll som har det tuffast.

Även kommunens insatser kan göra stor skillnad. Måltidsverksamheten är ett exempel. Eftersom skolköken vittnar om att en större andel barn äter frukost på fritids innan skolan, och det går åt betydligt mer mat på lunchen, behöver kommunen ställa om för att möta det ökade behovet. Vi Socialdemokrater har tidigare föreslagit att erbjuda gratis skolfrukost, något som gett goda resultat i andra kommuner, inte minst genom lugnare klassrum och förbättrade kunskapsresultat. När antalet portioner i skolan nu ökar, och matpriserna stuckit iväg är det även viktigt att kompensera skolan för inflationen så att inte besparingarna drabbar eleverna.

Inför sportlovet lyfte vi frågan om att hålla skolköken öppna över lovet, så som exempelvis Härjedalen och Östersunds kommuner har gjort. Nu står vi inför ett nytt lov och många familjer känner fortfarande stor oro för hur de ska få ekonomin att gå ihop. Vi hoppas att kommunens högerstyre har lyssnat och är beredda att tänka om. När det är tuffa tider behöver kommunen hjälpa på alla sätt som är möjliga.

Håll skolköken öppna på lovet!